Happy New Year 2013!

 

Well…

Happy_New_Year_2013-1

Selamat tinggal 2012, dan selamat datang 2013.

Semoga apa yang sudah kita capai di 2012 bisa kita capai dengan lebih baik lagi di 2013 ini, dan kegagalan-kegagalan di 2012 menjadi pelajaran berharga dan tidak terulang lagi di tahun ini. Amin 🙂

 

Oh ya… saatnya bersiap untuk menagih beberapa hutang… 😈

 

Mak Comblang

Tanpa sengaja mendengarkan percakapan seru beberapa orang ibu di siang hari*…

Ibu #1: Eh tau gak kalo dokter X itu ternyata masih single. Padahal umurnya mendekati 50 tahun loh.

Ibu #2: Hah? Ah masa sih?

Ibu #1: Iya bener dia masih single. Aku kaget juga. Jadi maksudnya aku mau kasih kado Natal ke dia. Nah sebelumnya nanya dulu ke orang2 di RS apakah dia sudah beristri atau belum. Biar gak salah ngasih kado gitu loh. Eh ternyata bener dia masih single

Ibu #3: Wah sayang juga yah umur segitu blom nikah… (berpikir sebentar)**.. Ah iya tiba2 aku jadi inget si B kan masih single. Gimana kalo kita coba jodohkan dia dgn dr X?

Ibu #1: Ahahaha… apa B mau?

Ibu #2: Jodohin gimana?

Ibu #3: Ah gampang. Begini. Aku pura2 sakit. Jadi nanti aku minta B temani aku konsultasi ke dr X. Nah kalau mereka sudah ketemu, bisalah aku atur2 biar jadi.

Ibu #1 & Ibu #3: WAKAKAKAKAKAKAKA……

Sebagai pendengar… gw bingung antara harus ketawa atau face palm. Serius.

 

*: Sudah dimodifkasi tentunya, tapi tanpa bermaksud menambah/mengurangi esensi cerita.

**: Heran ibu2 ini kalo urusan comblang-mencomblang kreatif sekali.

 

Two Small Comments About Linux vs Windows

Just read this blog post. I’d like to give comments on these 2 things.

Alangkah bagusnya jika kita menggunakan OSS secara menyeluruh………

……… Oke, back to topic. Intinya, kita tidak bisa menggunakan salah satu saja dari 2 OS ini.

For readers who don’t understand Indonesian, here’s the naive translation:

If would be nice if we use OSS exclusively

……… OK, back to topic. The bottom line is we cannot use  only 1 of those OSes.

As you can see, things are not all  rosy. We wish we could use only OSS. But in reality, we also use non OSS. Idealism which is not strong enough, yes?

And next:

Niat make Linux, Tapi kalo LINUX BISA MAEN BATTLEFIELD 3 dan GAME Cool lainnya.Thanks…

Aha… saya bisa menebak anda…
kan bisa pake dual boot mas… Linux dan Windus dalam satu kompi…

Naive translation:

I want to use Linux. Can it play Battle Field 3 and the other cool games? Thanks…

Aha, I can read your mind. Use dual boot: Linux and Windows in 1 desktop.

This is like saying “Damn, Linux desktops suck for gaming. We can’t play cool games on them. Let’s use Windows”. Which is unfortunately true. Most cool games still are targeted for Windows and gaming consoles. Sure you can use Wine or anything similar, but the rate of success is not guaranteed to be 100%. Do it at your own risk.

Yes, now there is Steam. Kudos for the developer for giving attention to Linux. But still, we need MOAR game developers/publishers to contribute. Square Enix, Rockstar Games, EA Games etc etc, when will you join this movement? :mrgreen:

 

Thunderbird Memory Usage

Thunderbird is my favorite email & Usenet client. Use it on both my Windows & Linux system. It works great.

Until recently, I found a memory usage problem on Windows.

tbmem

Tunderbird took almost 600 MB of RAM (my notebook has 2 Gigs). And not surprisingly, every time I run it, my laptop become quite slow for a while. Makes me wonder what the real cause is. Let’s list a few possibilities.

  1. Too many email accounts? I only have 3 mails on it. Two for personal usage and one for office usage. One of my personal mail has quite big traffic ocassionaly (due to mailing lists)
  2. Too many add-ons? The add-ons I’m using are Display Mail User Agent, EditEmailSubject, Enigmail, Lightning, MinimzeToTray revivced, and Thundebird Conversations. AFAIR, only the last one affect the responsiveness, a bit.
  3. Antivirus? Is it possible that the inboxes are being scanned.

Until I could solve this problem, it’s better to look for alternatives. Outlook or The Bat!, maybe?

 

 

Tidak Saling Mengejek

Dua buah kelompok, sebut saja kelompok A dan B, memutuskan untuk tidak saling mengejek.

Paling tidak ada 3 kemungkinan penyebab:

  1. Mengejek itu tidak ada gunanya. Lebih baik saling membantu. (Ini jawaban pragmatis tipikal dari pelajaran PPKn/Budi Pekerti. Tapi ayolah, siapa yang jujur suka membantu orang lain? :mrgreen: )
  2. Saling mengakui kelompok yang lain itu OK. Kelompok yang satu adalah bro dari kelompok yang lain. Jadi setelah melakukan bro fist sebagai tanda penghormatan, maka bubar. Gak ada acara ejek-ejekan (OK ini memang khayalan, tapi bukankah dunia menjadi lebih damai jika semuanya seperti ini :mrgreen: )
  3. Menyadari kejelekan masing-masing. Yang sudah dijelek itu gak akan tambah jelek jika dihina lagi. Jadi daripada buang-buang waktu, memang gak perlu mengejek (Ini mungkin juga jawaban khayalan, tapi saya pikir justru inilah jawaban yang paling pragmatis :mrgreen: )

Mungkin ada yang mau menambah poin 4, 5, dst? :mrgreen:

Blame the H

This funny thing happened months months ago.

A friend of mine (a girl) tweeted about an album of John McLaughlin.

My response after reading that tweet was like

“WOW 😯 !! She must be a fan Mahavishnu Orchestra ?? What a sophisticated music taste she have…

I didn’t believe my eyes, so I read her tweet once again. Surprise surprise, I didn’t read it carefully.

What she wrote about was Jon McLaughlin, not JohnMcLaughlin. One is Jon, and the other is John. The difference is in the H.

Of course both are musicians of diferent genre. The Jon is a pop-rock pianist, while the John is… a jazz-rock guitarist…

And I almost get excited 🙄

 

 

Always Use error_reporting(E_ALL)

PHP

I’m mostly a Java guy, who very rarely use PHP. Recently, I just wrote some web services (which is obviously ini PHP) for the project I’m working on. One of them didn’t work as expected, and I could not figure it out (must have been sleepy!!)

function XOR_encrypt($message, $key){
$ml = strlen($message);
$kl = strlen($key);
$newmsg = "";

for ($i = 0; $i < $ml; $i++){
$newmsg = $newmsg . ($msg[$i] ^ $key[$i % $kl]);
}

return base64_encode($newmsg);
}

I spent 2 hours looking at the code scratching my head, wondering why on earth it gave the wrong result. Of course, aware readers will notice the error instantly: the msg variable hasn’t been declared before. And PHP happily ran the code without giving warnings.

Finally, a friend suggested to use error_reporting. I did, and reloaded the code. Then I saw a bunch of errors.

Well, what a waste of 2 hours :mrgreen:

 

Stop Procrasturbating

Stop procrasturbating.

OK, what does the term procrasturbating mean?

Well, there are several possibilities:

  1. Procrastinating and masturbating at the same time.
  2. Procrastination which is done by masturbating.
  3. Procrastination which gives such pleasure like masturbating.
  4. Errr..
  5. Umm..
  6. …..
  7. OK I’m out if idea. Help, pretty please?

Anyway, the fact that I just wrote this blog post (during office hour) obviously means that I’m procrastinating.

:mrgreen:

Déjà vu

Behold, Adele’s Rolling in the Deep

The first time I heard the song, I was like “Man. I think I already heard this song before. But what song?”

And for a few months, the question remained unanswered, until this song popped in my head.

Sure. They have some similiarities. Both are in the soul genre, and winner of Grammy Awards. And oh, rather “unique” video clips.

:mrgreen: