Orang Kaya

Sepasang kakak beradik yang masih kanak-kanak duduk beristirahat di tepi trotoar, dibawah terang lampu jalan. Sudah dari siang hari mereka mengamen, dan hasilnya belum seberapa. Si adik sedang merasa lapar. Lalu ia mulai bercerita dengan kakaknya…

Adik: “Kak”

Kakak: “Ya kenapa dik?”

Adik: “Orang-orang kaya itu sungguh berbeda ya kak?”

Kakak: “Beda apanya dik?”

Adik: “Yah… mereka jauuuhh lebih kaya dari kita kak. Mereka tinggal di rumah bagus, bisa beli baju setiap hari, dan bisa makan enak. Sementara kita kadang untuk makan malam saja pun harus berjuang…” Tatapan si adik separuh hampa. Dan air mata mulai menetes.

Mendengar perkataannya seperti itu, sang kakak terdiam untuk beberapa waktu. Lalu ia menepuk-nepuk pundak adiknya sambil berkata

“Yah dik, mereka memang jauh lebih kaya dari kita. Kamu mau kan kita bisa hidup enak seperti mereka? Mungkin kita harus bekerja lebih keras dari mereka dik…”

Kemudian sang kakak memeluk sang adik. Mereka berdua pun hanya bisa berdiam diri. Lalu mereka mulai menangis…

 

 

Inside MP3

If you are curious about the structure of MP3 file, please take a look at this:

MP3 File Structure Description

MP3 file is divided into a small blocks – frames. Each frame has constant time length 0.026 sec.
But size of one frame (in Bytes) varies according to bitrate. Eg. for 128kbps it is (normally) 417 Bytes and for 192kbps 626 Bytes.

The first 4 Bytes of each frame is frame header and the rest is audio data…

I have a strong felling that I’ll mess with this soon.

Ouch.

Sheep

We had the famous Psalm 23 preached in one of the Sunday services last December:

1 The Lord is my shepherd; I shall not want.

2 He maketh me to lie down in green pastures: he leadeth me beside the still waters.

3 He restoreth my soul: he leadeth me in the paths of righteousness for his name’s sake.

4 Yea, though I walk through the valley of the shadow of death, I will fear no evil: for thou art with me; thy rod and thy staff they comfort me.

5 Thou preparest a table before me in the presence of mine enemies: thou anointest my head with oil; my cup runneth over.

6 Surely goodness and mercy shall follow me all the days of my life: and I will dwell in the house of the Lord for ever.

Of course the bottom line of the sermon is The Lord is my shepherd, I shall not want. He provides our need (take note: our need, not our want). If we are still complaining that our need are still not satisfied, then probably The Lord is not our shepherd.

Actually, what is more interesting is Pink Floyd used this passage cleverly in their song, Sheep (Animals is a brilliant album, anyway). Roger Waters tounge-in-cheekily tooks this passage to describe how the sheeps (low class workers) are being controlled by the pigs blindfully (rich men). The pigs are leading the sheeps to slaughterland, not the promised land, unfortunately. They are following the false leaders. So what they do then? They beat the pigs (“judo kicks”). And once everything falls apart, they march into freedom. Hooray for the sheeps!!

Even though this songs seems religious, actually it’s not. It describes any kind of political or corporate culture very well, and somehow Psalm 23 fits this idea.

Nice analogy, isn’t it? :mrgreen:

 

Happy New Year 2013!

 

Well…

Happy_New_Year_2013-1

Selamat tinggal 2012, dan selamat datang 2013.

Semoga apa yang sudah kita capai di 2012 bisa kita capai dengan lebih baik lagi di 2013 ini, dan kegagalan-kegagalan di 2012 menjadi pelajaran berharga dan tidak terulang lagi di tahun ini. Amin 🙂

 

Oh ya… saatnya bersiap untuk menagih beberapa hutang… 😈

 

Mak Comblang

Tanpa sengaja mendengarkan percakapan seru beberapa orang ibu di siang hari*…

Ibu #1: Eh tau gak kalo dokter X itu ternyata masih single. Padahal umurnya mendekati 50 tahun loh.

Ibu #2: Hah? Ah masa sih?

Ibu #1: Iya bener dia masih single. Aku kaget juga. Jadi maksudnya aku mau kasih kado Natal ke dia. Nah sebelumnya nanya dulu ke orang2 di RS apakah dia sudah beristri atau belum. Biar gak salah ngasih kado gitu loh. Eh ternyata bener dia masih single

Ibu #3: Wah sayang juga yah umur segitu blom nikah… (berpikir sebentar)**.. Ah iya tiba2 aku jadi inget si B kan masih single. Gimana kalo kita coba jodohkan dia dgn dr X?

Ibu #1: Ahahaha… apa B mau?

Ibu #2: Jodohin gimana?

Ibu #3: Ah gampang. Begini. Aku pura2 sakit. Jadi nanti aku minta B temani aku konsultasi ke dr X. Nah kalau mereka sudah ketemu, bisalah aku atur2 biar jadi.

Ibu #1 & Ibu #3: WAKAKAKAKAKAKAKA……

Sebagai pendengar… gw bingung antara harus ketawa atau face palm. Serius.

 

*: Sudah dimodifkasi tentunya, tapi tanpa bermaksud menambah/mengurangi esensi cerita.

**: Heran ibu2 ini kalo urusan comblang-mencomblang kreatif sekali.

 

Two Small Comments About Linux vs Windows

Just read this blog post. I’d like to give comments on these 2 things.

Alangkah bagusnya jika kita menggunakan OSS secara menyeluruh………

……… Oke, back to topic. Intinya, kita tidak bisa menggunakan salah satu saja dari 2 OS ini.

For readers who don’t understand Indonesian, here’s the naive translation:

If would be nice if we use OSS exclusively

……… OK, back to topic. The bottom line is we cannot use  only 1 of those OSes.

As you can see, things are not all  rosy. We wish we could use only OSS. But in reality, we also use non OSS. Idealism which is not strong enough, yes?

And next:

Niat make Linux, Tapi kalo LINUX BISA MAEN BATTLEFIELD 3 dan GAME Cool lainnya.Thanks…

Aha… saya bisa menebak anda…
kan bisa pake dual boot mas… Linux dan Windus dalam satu kompi…

Naive translation:

I want to use Linux. Can it play Battle Field 3 and the other cool games? Thanks…

Aha, I can read your mind. Use dual boot: Linux and Windows in 1 desktop.

This is like saying “Damn, Linux desktops suck for gaming. We can’t play cool games on them. Let’s use Windows”. Which is unfortunately true. Most cool games still are targeted for Windows and gaming consoles. Sure you can use Wine or anything similar, but the rate of success is not guaranteed to be 100%. Do it at your own risk.

Yes, now there is Steam. Kudos for the developer for giving attention to Linux. But still, we need MOAR game developers/publishers to contribute. Square Enix, Rockstar Games, EA Games etc etc, when will you join this movement? :mrgreen: