Mengapa Linux tidak populer ?

OK, untuk menghindari debat soal penggunaan istilah, Linux yg gw maksudkan tentulah GNU/Linux.

Nah, kenapa pengguna komputer masih tidak berminat bermigrasi ke Linux ?

Ada artikel menarik yang membahas hal ini : Linus Torvalds on Why Users Aren’t Flocking to Linux. Dan seperti yang gw duga, Linux di desktop masih menjadi hambatan.

But according to Torvalds the reason Linux hasn’t taken off is that most people are happy with the way things are. “If you act differently from Windows, even if you act in some ways better, it doesn’t matter; better is worse if it’s different.”

Torvalds thinks that since the basic uses of the desktop have been established, changing it in some radical way is more likely to anger users than impress them. This goes a considerable way to explain why recent versions of both Windows and Mac OS X have largely been focused on “eye candy” and visual/interactive improvements rather than revolutionary new features.

Dan ada cukup banyak komentar pada artikel ini. Gw liat ada setidaknya 2 komentar yang mengena :

The GUI is not considered important to Linux developers, probably cause they don’t use it much. But the GUI is everything to the consumer who wants a PC to just work and be intuitive.

The real reason is games. Most people like playing games and Linux doesn’t really offer an easy way for you to just go and play the latest City Life 2008 or Civilization 4 (yes, most people like NEW games instead of the old ones that do work under Linux)

OK. Secara umum, apa yg gw kerjakan di Windows bisa gw kerjakan di Linux, bahkan bisa lebih baik lagi.

Gw ngga masalah menggunakan Linux. Nah, tapi bagaimana dengan mereka yang :

  • Malas/tidak suka belajar sesuatu yg baru/oprek-oprek
  • Bukan geek/nerd
  • Tidak berminat pada ideologi open source/free software
  • Pengen solusi instan

Yah begitulah kira-kira …

Silakan dijawab sendiri-sendiri 8)

3 thoughts on “Mengapa Linux tidak populer ?

  1. jangan lupa kasus-kasus seperti…

    ‘bahasa planet’…

    + “caranya [sesuatu] di linux gimana sih?”
    – “man [sesuatu].”

    + “gimana sih caranya masang linux di komputer gw?”
    – “install dulu. terus apt-get ke [blablabla], atau kalau punya repo sih bagus.”

    atau ini (agak lebih kacau)

    + “komputer gw kena virus nih…”
    – “masih jaman pake OS yang bisa kena virus?!”

    + “gw biasanya pake Windows, sih.”
    – “Windows? bikinan M$? ngapain?!”

    jangan salahkan kalau orang-orang yang awalnya sempat tertarik belajar, jadi agak hilang semangat gara2 dikasih respon kayak begitu…🙄

    ~faktor interaksi sosial
    ~gak bisa ditinggalin juga sih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s